Your browser does not support JavaScript! Smażony ryż z jajkiem i warzywami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Smażony ryż z jajkiem i warzywami - Krok 1

Posiekany czosnek smażymy na oleju.

2

Smażony ryż z jajkiem i warzywami - Krok 2

Dodajemy danie chińskie prosto z opakowania i smażymy 6 minut na średnim ogniu.

3

Smażony ryż z jajkiem i warzywami - Krok 3

Jajka rozkłócamy i doprawiamy solą i pieprzem.

4

Smażony ryż z jajkiem i warzywami - Krok 4

Ryż z warzywami zsuwamy na bok patelni lub woka i wlewamy jajka. Smażymy, aż całkowicie się zetną.

5

Smażony ryż z jajkiem i warzywami - Krok 5

Danie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, olejem sezamowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

:)

Smażony ryż z jajkiem i warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu