
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Posiekany czosnek smażymy na oleju.
Dodajemy danie chińskie prosto z opakowania i smażymy 6 minut na średnim ogniu.
Jajka rozkłócamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż z warzywami zsuwamy na bok patelni lub woka i wlewamy jajka. Smażymy, aż całkowicie się zetną.
Danie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, olejem sezamowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej