
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Masz ochotę na lekki, smaczny i zdrowy lunch? Wypróbuj Bonduelle Good Lunch z kaszą bulgur i kurczakiem. Do tego pyszny, orzeźwiający sos tzatziki oraz grecka sałatka. Tak skomponowany posiłek wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie, a co najważniejsze na długo zaspokaja głód i daje mnóstwo energii do pracy. Jest też prosty i szybki w przygotowaniu oraz smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kurczaka pokrój na małe kawałki. Stwórz marynatę z wędzonej papryki, oregano, soli i pieprzu oraz oleju. Obtocz mięso w marynacie i odstaw na 30 minut.
W czasie „leżakowania” kurczaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach pół ogórka i dodaj do niego jogurt grecki. Przypraw dwoma ząbkami czosnku (rozgniecionymi w prasce lub bardzo drobno posiekanymi). Dopraw dodatkowo sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W ten sposób powstanie pyszny grecki sos tzatziki.
Pozostałą część ogórka pokrój w kostkę. Podobnie pomidorki koktajlowe. Posiekaj również sałatę. Cebulę skrój w pióra.
Do pojemnika lunchowego wyłóż Bonduelle Good Lunch. Nie trzeba jej poddawać obróbce cieplnej – jest od razu gotowa do spożycia.
Usmaż kurczaka na złoto i ułóż w lunchboxie obok kaszy. Umieść w pojemniku także sałatkę.
Nie polewaj sałatki sosem na długo przed jedzeniem, tak by warzywa nie straciły jędrności i świeżego wyglądu. Jeśli zamierzasz zabrać posiłek do pracy na następny dzień, tzatziki przelej do osobnego słoiczka.
Tak przygotowany lunch możesz zjeść w całości na zimno lub podgrzać Good Lunch i kurczaka w mikrofalówce.
Jak jego kuzyn bakłażan, pomidor zalicza się do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej lub Południowej, najprawdopodobniej z Peru. Do Europy dotarł po 1492 roku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Włosi natychmiast zakochali się w tym pysznym warzywie zwanym przez nich “Złotym jabłkiem”, choć w większości Europy uznawany był za niezdrowy i wręcz trujący. Tak naprawdę dopiero na początku XIX wieku pokochała go reszta Europy. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejKasza bulgur jest pełna cennych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasze ciało. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i układ pokarmowy. Dodatkowo zawiera magnez, cynk, fosfor, selen, czy chrom, dzięki czemu może wspomóc pracę mózgu, koncentrację i redukcję skutków stresu. Jest również odpowiednia dla diabetyków, osób z insulinoopornością i tych, którzy starają się schudnąć, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i jest bogata w błonnik pokarmowy. Dzięki niemu kasza bulgur zapewnia uczucie sytości na dłużej. Dlatego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.