
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Ziemniak i cukinię gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości, pod koniec dodajemy odsączony z zalewy groszek. Mięso gotujemy osobno.
Do ugotowanych warzyw dodajemy mięso indyka.
Po ostudzeniu miksujemy całość na gładki mus. W razie konieczności przecieramy przez sito.
Ryż wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości.
Dodajemy marchewkę Bonduelki osączoną z zalewy. Studzimy.
Dodajemy oliwę i miksujemy na mus. W razie konieczności przecieramy przez sito.
Dynię z soczewicą gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Dodajemy kukurydzę. Studzimy.
Dodajemy ugotowane żółtko. Miksujemy na gładki mus. W razie konieczności przecieramy przez sitko.
Przekładamy do słoiczków i gotowe!
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej