Your browser does not support JavaScript!

Kukurydziana panna cotta z żurawiną

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 275 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 250 ml mleka
  • 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g cukru
  • 10 g żelatyny z listkach (opcjonalnie w proszku)
  • 1 strąk wanilii
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • Kawałek kory cynamonu
  • Szczypta soli

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kukurydziana panna cotta z żurawiną - Krok 1

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.

2.

Kukurydziana panna cotta z żurawiną - Krok 2

Mleko i śmietankę wlewamy do niewielkiego garnka. Strąk wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wydrążamy nasionka i dodajemy do mleka razem z ¼ szklanki cukru. Powoli podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia na moment przed zagotowaniem.

3.

Kukurydziana panna cotta z żurawiną - Krok 3

W blenderze miksujemy kukurydzę osączoną z zalewy z połową gorącej śmietanki. W drugiej połowie rozpuszczamy namoczoną żelatynę. Mieszamy obie mikstury i przecieramy przez gęste sito.

4.

Kukurydziana panna cotta z żurawiną - Krok 4

Przelewamy płynną panna cottę do kokilek i schładzamy do zastygnięcia.

5.

Kukurydziana panna cotta z żurawiną - Krok 5

Żurawinę przesypujemy do niewielkiego garnka. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, cynamon i pozostały cukier. Wlewamy 2 łyżki wody i gotujemy, aż owoce zmiękną i zaczną pękać. Odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Podajemy z zastygniętą panna cottą.

Smacznego!

Kukurydziana panna cotta z żurawiną

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.