
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.
Mleko i śmietankę wlewamy do niewielkiego garnka. Strąk wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wydrążamy nasionka i dodajemy do mleka razem z ¼ szklanki cukru. Powoli podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia na moment przed zagotowaniem.
W blenderze miksujemy kukurydzę osączoną z zalewy z połową gorącej śmietanki. W drugiej połowie rozpuszczamy namoczoną żelatynę. Mieszamy obie mikstury i przecieramy przez gęste sito.
Przelewamy płynną panna cottę do kokilek i schładzamy do zastygnięcia.
Żurawinę przesypujemy do niewielkiego garnka. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, cynamon i pozostały cukier. Wlewamy 2 łyżki wody i gotujemy, aż owoce zmiękną i zaczną pękać. Odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Podajemy z zastygniętą panna cottą.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej