Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.
Mleko i śmietankę wlewamy do niewielkiego garnka. Strąk wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wydrążamy nasionka i dodajemy do mleka razem z ¼ szklanki cukru. Powoli podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia na moment przed zagotowaniem.
W blenderze miksujemy kukurydzę osączoną z zalewy z połową gorącej śmietanki. W drugiej połowie rozpuszczamy namoczoną żelatynę. Mieszamy obie mikstury i przecieramy przez gęste sito.
Przelewamy płynną panna cottę do kokilek i schładzamy do zastygnięcia.
Żurawinę przesypujemy do niewielkiego garnka. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, cynamon i pozostały cukier. Wlewamy 2 łyżki wody i gotujemy, aż owoce zmiękną i zaczną pękać. Odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Podajemy z zastygniętą panna cottą.
Napisz komentarz