
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Czekoladę roztapiamy z olejem.
Fasolę osączamy z zalewy i płuczemy na sicie. Osuszamy.
Fasolę miksujemy z miodem i roztopioną czekoladą. Następnie dodajemy przyprawę korzenną, połowę mąki migdałowej oraz kakao. Mieszamy.
Do masy dodajemy posiekane suszone wiśnie, a następnie chłodzimy masę w lodówce przez około 30 minut.
Z masy formujemy trufle i obtaczamy w pozostałej mące migdałowej.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej