Your browser does not support JavaScript!

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki

Składniki

  • Groszek Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)
  • 300 g mięsa mielonego (np cielęcego lub drobiowego)
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 35 ml oliwy
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 150 g ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka mięty
  • 1 dymka
  • 3-4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 łyżeczka arabskiej przyprawy do kebabu (lub po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, szczypta chili, cynamonu, czosnku, imbiru i kurkumy)
  • sól, pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 1

Mięso przyprawiamy mieszanką przypraw. Formujemy owalny bochenek, smarujemy oliwą i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Studzimy.

2.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 2

Z mleka, jajka, i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Powinno być nieco gęstsze niż zazwyczaj. Doprawiamy solą i dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy niezbyt cienkie naleśniki.

3.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 3

Ogórki ścieramy na tarce, lekko solimy i pozostawiamy na sicie przez 15 minut, by puściły sok. Następnie odciskamy z płynu. Dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną miętę, jogurt i niewielką ilość oliwy. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 4

Upieczone mięso cienko kroimy.

5.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 5

Na naleśnikach układamy sałatę i plastry mięsa. Posypujemy posiekaną dymką i groszkiem. Zawijamy i podajemy z sosem tzatziki.

Smacznego!

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.