Składniki

  • Groszek Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)
  • 300 g mięsa mielonego (np cielęcego lub drobiowego)
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 35 ml oliwy
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 150 g ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka mięty
  • 1 dymka
  • 3-4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 łyżeczka arabskiej przyprawy do kebabu (lub po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, szczypta chili, cynamonu, czosnku, imbiru i kurkumy)
  • sól, pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Składniki

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 1

Mięso przyprawiamy mieszanką przypraw. Formujemy owalny bochenek, smarujemy oliwą i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Studzimy.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 2

Z mleka, jajka, i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Powinno być nieco gęstsze niż zazwyczaj. Doprawiamy solą i dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy niezbyt cienkie naleśniki.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 3

Ogórki ścieramy na tarce, lekko solimy i pozostawiamy na sicie przez 15 minut, by puściły sok. Następnie odciskamy z płynu. Dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną miętę, jogurt i niewielką ilość oliwy. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 4

Upieczone mięso cienko kroimy.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki - Krok 5

Na naleśnikach układamy sałatę i plastry mięsa. Posypujemy posiekaną dymką i groszkiem. Zawijamy i podajemy z sosem tzatziki.

Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki

•ᴗ• Domowy kebab w cieście naleśnikowym z groszkiem i tzatziki
http://Opakowanie%20zielonego%20groszku%20marki%20Bonduelle%20z%20oznaczeniem%20Nutri-Score.

Groszek Porcja na Raz na Twoją Sałatkę

Groszek Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” to dwie, małe puszeczki po 75 g, które są idealnym dodatkiem do Twojej ulubionej sałatki, bez wyrzucania resztek. Groszek od Bonduelle ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i wyjątkowy smak. To najlepszy dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kurczak po meksykańsku z papryką i czarną fasolą

Kurczak po meksykańsku z papryką i czarną fasolą

Kurczak z mleczkiem kokosowym, groszkiem i batatami

Kurczak z mleczkiem kokosowym, groszkiem i batatami

Sałatka ze szpinakiem, soczewicą, suszonymi pomidorami i kozim serem, podana z chrupiącymi grzankami.

Sałatka z soczewicą i szpinakiem

Zobacz więcej takich przepisów