Your browser does not support JavaScript! Makaron z brokułowym pesto - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)


Przygotowanie

1

Makaron z brokułowym pesto - Krok 1

Brokuły ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Makaron z brokułowym pesto - Krok 2

Do blendera wrzucić brokuły, parmezan, słonecznik i czosnek, zalać oliwą z oliwek. Całość zmiksować na pesto.

3

Makaron z brokułowym pesto - Krok 3

Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4

Makaron z brokułowym pesto - Krok 4

Makaron ugotować, wymieszać z sosem.

:)

Makaron z brokułowym pesto

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu