
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Pomarańcze dzielimy na 4 ćwiartki. Jedną odstawiamy na bok. Trzy pozostałe obieramy i wykrawamy fileciki, tak żeby nie zostały błonki między kawałkami. Fetę kruszymy.
Nagrzewamy suchą patelnię. Wsypujemy płatki migdałów, prażymy, aż lekko zbrązowieją. Co jakiś czas poruszamy całą patelnią. Łączymy składniki dressingu: sok z pozostawionej połowy pomarańczy, cynamon, cukier i oliwę z oliwek.
Gotujemy komosę ryżową według przepisu na opakowaniu. Mieszamy odcedzoną komosę z pomarańczą, fetą, miksem fasoli z cieciorką i pestkami granatu. Łączymy z dressingiem. Gotową sałatkę posypujemy listkami mięty.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej