Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Dodajemy łyżeczkę cukru i oprószamy odrobiną mąki. Odstawiamy na 10 minut do spienienia. Z mąki, skrobi kukurydzianej, letniej wody, soli oraz drożdżowego rozczynu wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodajemy 25 ml oleju i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się nadmiernie kleić. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na patelni podsmażamy mięso mielone z niewielką ilością oleju. Po chwili dodajemy rozmrożoną mieszankę chińską i posiekany czosnek. Smażymy około 7 minut. Doprawiamy sosem sojowym i łyżeczką cukru. Po chwili zdejmujemy z ognia i dodajemy olej sezamowy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą część rozpłaszczamy dłonią, na środku układamy porcję farszu i dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy na kawałku pergaminu w naczyniu do gotowania na parze. Odstawiamy na 15 minut do napuszenia, a następnie gotujemy na parze przez 10 minut. Wyłączamy gaz pod garnkiem i pozostawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem. Dopiero po upływie tego czasu możemy podnieść pokrywkę.
Napisz komentarz