Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską

Składniki

  • 400 g mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej Bonduelle
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 g mąki pszennej
  • 45 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 10 g soli
  • 150 ml letniej wody
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 25 ml jasnego sosu sojowego
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Składniki

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Dodajemy łyżeczkę cukru i oprószamy odrobiną mąki. Odstawiamy na 10 minut do spienienia. Z mąki, skrobi kukurydzianej, letniej wody, soli oraz drożdżowego rozczynu wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Krok 2

Pod koniec wyrabiania dodajemy 25 ml oleju i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się nadmiernie kleić. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Krok 3

Na patelni podsmażamy mięso mielone z niewielką ilością oleju. Po chwili dodajemy rozmrożoną mieszankę chińską i posiekany czosnek. Smażymy około 7 minut. Doprawiamy sosem sojowym i łyżeczką cukru. Po chwili zdejmujemy z ognia i dodajemy olej sezamowy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Krok 4

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą część rozpłaszczamy dłonią, na środku układamy porcję farszu i dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy na kawałku pergaminu w naczyniu do gotowania na parze. Odstawiamy na 15 minut do napuszenia, a następnie gotujemy na parze przez 10 minut. Wyłączamy gaz pod garnkiem i pozostawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem. Dopiero po upływie tego czasu możemy podnieść pokrywkę.

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską

•ᴗ• Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka makaronowa z cieciorką, ogórkiem i fetą

Sałatka makaronowa z cieciorką, ogórkiem i fetą

Zdrowa i kolorowa sałatka z brokułami, jajkiem, pomidorami i kukurydzą podana na dekoracyjnym talerzu.

Sałatka brokułowa z kukurydzą

Szybki gyros z kurczaka z jogurtowym sosem z groszkiem

Szybki gyros z kurczaka z jogurtowym sosem z groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów