Your browser does not support JavaScript! Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 400 g mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej Bonduelle

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 200 g mąki pszennej

  • 45 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

  • 30 g cukru

  • 10 g soli

  • 150 ml letniej wody

  • 50 ml oleju roślinnego

  • 25 ml jasnego sosu sojowego

  • 20 ml oleju sezamowego

  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)


Przygotowanie

1

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Dodajemy łyżeczkę cukru i oprószamy odrobiną mąki. Odstawiamy na 10 minut do spienienia. Z mąki, skrobi kukurydzianej, letniej wody, soli oraz drożdżowego rozczynu wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

2

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Krok 2

Pod koniec wyrabiania dodajemy 25 ml oleju i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się nadmiernie kleić. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

3

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Krok 3

Na patelni podsmażamy mięso mielone z niewielką ilością oleju. Po chwili dodajemy rozmrożoną mieszankę chińską i posiekany czosnek. Smażymy około 7 minut. Doprawiamy sosem sojowym i łyżeczką cukru. Po chwili zdejmujemy z ognia i dodajemy olej sezamowy. Odstawiamy do przestygnięcia.

4

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską - Krok 4

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą część rozpłaszczamy dłonią, na środku układamy porcję farszu i dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy na kawałku pergaminu w naczyniu do gotowania na parze. Odstawiamy na 15 minut do napuszenia, a następnie gotujemy na parze przez 10 minut. Wyłączamy gaz pod garnkiem i pozostawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem. Dopiero po upływie tego czasu możemy podnieść pokrywkę.

:)

Drożdżowe bułeczki na parze z wieprzowiną i mieszanką chińską

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu