Your browser does not support JavaScript! Pilaw z zielonych warzyw - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • ¾ szklanki Groszku Zielonego „Już przygotowane na parze” Bonduelle

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka różyczek brokułów

  • 1 nieduża cukinia

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu

  • 2 i 1/5 szklanki bulionu drobiowego

  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano

  • kilka listków świeżej bazylii

  • sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

dsc_1060_1

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Seler naciowy obieramy z włókien i siekamy w nieduże kawałki. Cukinię kroimy w grubszą kostkę.

2

dsc_1063

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 4 minuty.

3

dsc_1068

Dodajemy  seler naciowy, cukinię, brokuły i przesmażamy przez 2 minuty.

4

dsc_1071

Wsypujemy ryż, smażymy, mieszając przez minutę. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy suszone oregano. Zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut lub dłużej, aż ryż wchłonie płyn.

5

dsc_1119

Gdy ryż będzie gotowy, wyłączamy płomień pod patelnią. Do ryżu dodajemy porwane listki bazylii, mrożony groszek Bonduelle. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż groszek będzie ciepły. W razie potrzeby pilaw przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem pilaw należy przemieszać.

:)

dsc_1107

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu