Pilaw z zielonych warzyw

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Składniki

  • ¾ szklanki Groszku Zielonego „Już przygotowane na parze” Bonduelle
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka różyczek brokułów
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 2 i 1/5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

dsc_1060_1

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Seler naciowy obieramy z włókien i siekamy w nieduże kawałki. Cukinię kroimy w grubszą kostkę.

dsc_1063

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 4 minuty.

dsc_1068

Dodajemy  seler naciowy, cukinię, brokuły i przesmażamy przez 2 minuty.

dsc_1071

Wsypujemy ryż, smażymy, mieszając przez minutę. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy suszone oregano. Zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut lub dłużej, aż ryż wchłonie płyn.

dsc_1119

Gdy ryż będzie gotowy, wyłączamy płomień pod patelnią. Do ryżu dodajemy porwane listki bazylii, mrożony groszek Bonduelle. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż groszek będzie ciepły. W razie potrzeby pilaw przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem pilaw należy przemieszać.

dsc_1107

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wrapy z sałaty z tuńczykiem i cieciorką

Wrapy z sałaty z tuńczykiem i cieciorką

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Szakszuka z czerwoną fasolą

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Sałatka z kuskusu perłowego, pieczonej dyni i czerwonej fasoli

Zobacz więcej takich przepisów