Na 20 ml oleju przesmażamy posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodajemy soczewicę razem z zalewą oraz pokrojone pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż cały płyn z warzyw odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Mąkę zagniatamy z ciepłą wodą, 80 ml oleju, drożdżami i ⅓ łyżeczki soli. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.
Farsz z pomidorów i soczewicy studzimy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dwa okręgi i kroimy je w trójkąty (jak pizzę). Na każdy trójkąt układamy po porcji farszu i rolujemy rogaliki.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180℃ i pieczemy rogaliki około 15 minut na złoty kolor.
Napisz komentarz