
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Ziemniaki sałatkowe ugotować ze skórką. Kiedy wystygną, pokroić w kawałki.
Frankfurterki i rzodkiewkę pokroić w talarki. Ugotowane jajka przekroić na 4 części.
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki ułożyć na talerzu. Dodać do nich rzodkiewkę, kiełbasę i kukurydzę złocistą z groszkiem. Całość polać przygotowanym sosem czosnkowym.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej