
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzątku. Gotować do miękkości ok. 10-12 minut. Odcedzić, odstawić do wystudzenia.
Groszek osączyć. Jaja obrać, pokroić na ćwiartki. Czosnek posiekać.
Olej połączyć z musztardą, wodą, octem, miodem, listkami tymianku i czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki przełożyć do miski. Wymieszać z rukwią wodną, groszkiem i dressingiem.
Na sałatce rozłożyć ćwiartki jajka.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej