
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Łososia skrapiamy oliwą (20 ml), oprószamy pieprzem cytrynowym i solą. Następnie grillujemy.
50 ml oliwy, ocet, miód, posiekane suszone pomidory, sól i pieprz mieszamy na dressing.
Pomidorki cherry kroimy na połówki lub ćwiartki.
Cebulkę drobno kroimy, a fasolę odcedzamy i płuczemy.
Fasolę, pomidorki i cebulkę mieszamy i polewamy dressingiem. Na górze układamy kawałki łososia.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej