
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Paprykę kroimy w słupki, a pomidorki na połówki. Białą fasolę i paprykę dodajemy do cebuli, podsmażamy kilka minut.
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Pomidorki oraz plastry bakłażana dokładamy na patelnię. Dusimy kilka minut, aby smaki połączyły się ze sobą.
Potrawę podajemy ze świeżym lubczykiem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej