
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i oprószamy mąką z obu stron.
Na niewielkiej ilości oleju lub oliwy obsmażamy schab z obu stron.
Dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 40 minut.
Gdy mięso jest miękkie, dodajemy śmietankę i chrzan i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do buraczków dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i cebulę. Skrapiamy olejem lub oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z duszonym mięsem i ziemniakami z wody.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej