Składniki

  • ½ puszki Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 1 mała dynia hokkaido (700-1000 g)
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 125 ml gęstej passaty ziołowej
  • 50 g cebuli
  • 50 g okruchów chleba (lub panko)
  • 50 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • Sok z ½ cytryny
  • Papryczka chili (ilość wg uznania)
  • Sól, pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Składniki

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 1

Dynię kroimy na pół. Wydrążamy nasiona i oczyszczamy je z błon.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 2

Pestki dyni obtaczamy w oliwie, oprószamy solą. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy oliwą (skórkę także smarujemy). Pieczemy przekrojoną częścią do dołu przez 20-30 minut w 180ºC. Równocześnie z dynią wstawiamy doprawione pestki w drugim naczyniu.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 3

Do mielonego mięsa dodajemy osączoną kukurydzę, passatę, drobno posiekany czosnek i chili, pokruszony chleb, cukier i posiekaną drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 4

Upieczone połówki dyni odwracamy i wypełniamy farszem mięsnym. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-30 minut.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 5

Upieczone dynie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy uprażonymi pestkami.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą

•ᴗ• Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Gołąbki z kaszą w sosie borowikowym

Gołąbki z kaszą w sosie borowikowym

Tłuczone ziemniaki garam masala

Tłuczone ziemniaki garam masala

Tacos z kurczakiem i meksykańską sałatką

Tacos z kurczakiem i meksykańską sałatką

Zobacz więcej takich przepisów