Your browser does not support JavaScript! Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • ½ puszki Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml

  • 1 mała dynia hokkaido (700-1000 g)

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 125 ml gęstej passaty ziołowej

  • 50 g cebuli

  • 50 g okruchów chleba (lub panko)

  • 50 ml oliwy

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego

  • Sok z ½ cytryny

  • Papryczka chili (ilość wg uznania)

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 1

Dynię kroimy na pół. Wydrążamy nasiona i oczyszczamy je z błon.

2

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 2

Pestki dyni obtaczamy w oliwie, oprószamy solą. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy oliwą (skórkę także smarujemy). Pieczemy przekrojoną częścią do dołu przez 20-30 minut w 180ºC. Równocześnie z dynią wstawiamy doprawione pestki w drugim naczyniu.

3

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 3

Do mielonego mięsa dodajemy osączoną kukurydzę, passatę, drobno posiekany czosnek i chili, pokruszony chleb, cukier i posiekaną drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

4

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 4

Upieczone połówki dyni odwracamy i wypełniamy farszem mięsnym. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-30 minut.

5

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 5

Upieczone dynie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy uprażonymi pestkami.

:)

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu