
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Do przecieru pomidorowego dodajemy świeżą bazylię i posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli.
Do cebuli dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażamy do momentu, kiedy szpinak będzie miękki. Odstawiamy.
Ciasto rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch wykładamy szpinak, pokrojony w kostkę ser feta, oliwki. Pizzę pieczemy w 220°C przez 15-20 minut. Gotową posypujemy parmezanem.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej