
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Woreczki z kaszą i warzywami gotujemy w 1 litrze osolonego wrzątku 7-8 minut. Osączamy i lekko studzimy.
Do przestudzonej kaszy dodajemy twaróg i rozgniatamy całość za pomocą widelca.
Do powstałej masy dodajemy jajko. Jeśli masa jest zbyt luźna, dosypujemy łyżkę bułki tartej. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, jeśli to konieczne.
Formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy kotlety na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron. Podajemy.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej