Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Dynia marynowana

  • 200 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni hokkaido lub piżmowej

  • 120 ml octu ryżowego, jabłkowego lub winnego

  • 60 ml wody

  • 2 cm pokrojonego w plastry imbiru

  • 2 liście laurowe

  • ½ szklanki brązowego cukru

  • 3 ziela angielskie

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 1 łyżeczka soli

  • skórka z cytryny

  • ½ papryczki chilli

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Dynia marynowana

1

Dodawania przypraw do dyni pokrojonej w kostkę

Dynię przekładamy do słoika, dodajemy zest z cytryny i chilli.

2

Przygotowywanie zalewy octowej z przyprawami w małym garnku

Ocet wraz w wodą i pozostałymi przyprawami zagotowujemy.

3

Zalewanie dyni w słoiku przygotowaną zalewą octową

Zalewamy dynię, zakręcamy słoik i pasteryzujemy w garnku około 30 minut.

*Jeżeli nie chcemy pasteryzować dyni, wcześniej musimy ją wrzucić na wrzątek i gotować minutę.

Puree dyniowe

4

Upieczone kawałki dyni przygotowane w pojemniku do blendowania

Dynię pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w plasterki. Dyni hokkaido, ani piżmowej nie trzeba obierać. Mieszamy z odrobiną oleju i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach, do miękkości. Blendujemy.

Puree przechowujemy w lodówce do 3-4 dni albo mrozimy.

:)

Dynia marynowana i puree dyniowe przygotowane do przechowania w szklanych słoiczkach

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Kukurydza

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu