Dynia marynowana i puree

Dynia marynowana i puree dyniowe zamknięte w szklanych pojemnikach

Składniki

Dynia marynowana

  • 200 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni hokkaido lub piżmowej
  • 120 ml octu ryżowego, jabłkowego lub winnego
  • 60 ml wody
  • 2 cm pokrojonego w plastry imbiru
  • 2 liście laurowe
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z cytryny
  • ½ papryczki chilli

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Dynia pokrojona w kostkę przekładana z miseczki do pojemnika

Dynia marynowana

Dodawania przypraw do dyni pokrojonej w kostkę

Dynię przekładamy do słoika, dodajemy zest z cytryny i chilli.

Przygotowywanie zalewy octowej z przyprawami w małym garnku

Ocet wraz w wodą i pozostałymi przyprawami zagotowujemy.

Zalewanie dyni w słoiku przygotowaną zalewą octową

Zalewamy dynię, zakręcamy słoik i pasteryzujemy w garnku około 30 minut.

*Jeżeli nie chcemy pasteryzować dyni, wcześniej musimy ją wrzucić na wrzątek i gotować minutę.

Puree dyniowe

Upieczone kawałki dyni przygotowane w pojemniku do blendowania

Dynię pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w plasterki. Dyni hokkaido, ani piżmowej nie trzeba obierać. Mieszamy z odrobiną oleju i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach, do miękkości. Blendujemy.

Puree przechowujemy w lodówce do 3-4 dni albo mrozimy.

Dynia marynowana i puree dyniowe przygotowane do przechowania w szklanych słoiczkach

•ᴗ• Dynia marynowana i puree dyniowe zamknięte w szklanych pojemnikach

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Roladki z tortilli z grillowaną papryką, serem i kukurydzą z fasolką

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Błyskawiczna pizza z patelni

Afgańskie curry fasolowe - gotowe danie

Afgańskie wegetariańskie curry fasolowe

Zobacz więcej takich przepisów