
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Pistacje miażdżymy w moździerzu niezbyt drobno.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Podczas odcedzania zachowujemy kilka łyżek wody, w której się gotował.
Ryż z brokuła podsmażamy 3 minuty na oliwie. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
Dodajemy pokruszoną gorgonzolę i podgrzewamy chwilę, aż się roztopi. Dolewamy 3-4 łyżki wody, w której się gotował makaron. Doprawiamy obficie pieprzem i solą do smaku, jeśli to konieczne.
Mieszamy makaron z brokułowym pesto. Posypujemy pistacjami i posiekaną bazylią.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej