
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Obieramy marchewki, pietruszkę, seler, ząbki czosnku i wkładamy do garnka. Połowę cebuli opalamy nad ogniem i dokładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 1½ godziny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z wywaru wyciągamy warzywa i przyprawy, a następnie wrzucamy suszone grzyby i gotujemy przez ok. 15 minut.
Wyjmujemy z bulionu borowiki. Dodajemy zupę dyniową, gotujemy przez kolejne 3 minuty, a następnie blendujemy zupę na krem.
Pieczywo kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i wsadzamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Zupę podajemy z drobno posiekanymi grzybami i grzankami.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej