Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu dyniowej Bonduelle

  • 20 g suszonych borowików

  • 4 kromki pieczywa

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 korzeń pietruszki

  • ½ pora

  • ½ cebuli

  • ¼ selera

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • Sól do smaku

  • Pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Dyniowa z grzybami - Krok 1

Obieramy marchewki, pietruszkę, seler, ząbki czosnku i wkładamy do garnka. Połowę cebuli opalamy nad ogniem i dokładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 1½ godziny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

Dyniowa z grzybami - Krok 2

Z wywaru wyciągamy warzywa i przyprawy, a następnie wrzucamy suszone grzyby i gotujemy przez ok. 15 minut.

3

Dyniowa z grzybami - Krok 3

Wyjmujemy z bulionu borowiki. Dodajemy zupę dyniową, gotujemy przez kolejne 3 minuty, a następnie blendujemy zupę na krem.

4

Dyniowa z grzybami - Krok 4

Pieczywo kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i wsadzamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

5

Dyniowa z grzybami - Krok 5

Zupę podajemy z drobno posiekanymi grzybami i grzankami.

:)

Dyniowa z grzybami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Alicja Dziurosz

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu