Bulion zagotowujemy. Dodajemy wypłukane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na połowie oliwy. Dodajemy do bulionu i gotujemy razem około 15 minut.
Jajka gotujemy na twardo.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas na żurek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Osączoną z zalewy cieciorkę posypujemy wędzoną papryką, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, skrapiamy pozostałą oliwą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃ i pieczemy około 20-30 minut. Dobrze jest w połowie czasu pieczenia przemieszać ziarna.
Żurek podajemy z jajkiem i cieciorką w podpieczonym bochenku chleba.
Napisz komentarz