Składniki

  • 1 puszka Cieciorki “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 1l bulionu warzywnego
  • 350 ml zakwasu na żurek
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g marchewki
  • 75 g cebuli
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 30 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 suszone borowiki
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 jajka
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ¾ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz
  • Bochenki chleba do żurku (opcjonalnie)

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką - Składniki

Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką - Krok 1

Bulion zagotowujemy. Dodajemy wypłukane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na połowie oliwy. Dodajemy do bulionu i gotujemy razem około 15 minut.

Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką - Krok 2

Jajka gotujemy na twardo.

Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką - Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas na żurek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką - Krok 4

Osączoną z zalewy cieciorkę posypujemy wędzoną papryką, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, skrapiamy pozostałą oliwą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃ i pieczemy około 20-30 minut. Dobrze jest w połowie czasu pieczenia przemieszać ziarna.

Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką - Krok 5

Żurek podajemy z jajkiem i cieciorką w podpieczonym bochenku chleba.

Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką

•ᴗ• Wegetariański żurek z pieczoną cieciorką
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20ciecierzycy%20Bonduelle%20–%20wygodny%20i%20zdrowy%20dodatek%20do%20szybkich%20dań.

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kotlety z kalafiora i groszku

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku

Szaszłyki drobiowe z sałatką z fasolki szparagowej i marynowanych pieczarek

Szaszłyki drobiowe z sałatką z fasolki szparagowej i marynowanych pieczarek

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Zobacz więcej takich przepisów