
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Warzywio gotujemy w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Mięso kroimy w 2-cm kostkę.
Białą część dymki i czosnek siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i ponownie przesmażamy.
Na patelnię wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem, tymiankiem i lekko solą. Gotujemy 5 minut.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, posiekaną drobno zieloną część dymki oraz starty parmezan. Do sosu dodajemy Warzywio lub polewamy je mięsnym sosem na talerzach.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej