Hummus – idealna pasta z ciecierzycy
Hummus to pasta z gotowanej, zmiażdżonej ciecierzycy, cytryny, oliwy z oliwek, pasty sezamowej oraz soli i czosnku. Tradycyjny hummus przygotowuje się w basenie Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie, a wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych. Hummus idealny jest jako dodatek do warzyw, dressing do sałatki, pasta na kanapki, można też jeść ten specjał bez żadnych dodatków. Coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie ten produkt, bo jego jedzenie jest nie tylko modne, ale i zdrowe. Hummus z cieciorki idealny jest dla wegetarian. Ta niepozorna pasta bogata jest w wiele składników odżywczych. Zawiera duże ilości żelaza i witaminy C, sporo kwasu foliowego i witaminy B6. Oprócz tego zawiera wartościowe białko i błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości. Hummus poprawia trawienie, reguluje poziom cukru i obniża cholesterol.
Jak podawać hummus?
Dobry hummus nie musi zawierać wielu składników. Oczywiście możemy go doprawić takimi przyprawami, jak: gałka muszkatołowa, kumin czy mielona słodka papryka. Można go również urozmaicać różnymi warzywami. Domowy dobry hummus jako pomysł na śniadanie? Czemu nie! Przygotujmy na przykład hummus ze szpinakiem. Taki domowy hummus będzie świetnie smakował właśnie rano. Jak zrobić hummus z marchewką? Bardzo prosto. Do podstawowych składników, takich jak cieciorka, czosnek, pasta tahini, dodajemy marchewkę z puszki. Następnie kilka łyżek zimnej wody, przyprawy i wszystko miksujemy. Równie prosto można przygotować hummus z dynią. Jak zrobić hummus zielony? Oczywiście dodając bazylii. Taką bazyliową pastę bez problemu przygotujemy w domu. Nie musimy po hummus z cieciorki iść do sklepu.
Napisz komentarz