Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 200 g czerwonej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 bułki pełnoziarniste

  • 1 mała biała cebula

  • ½ papryczki chili

  • 4 łyżki sezamu

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki ketchupu ostrego

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • Garść pietruszki

  • Kilka liści sałaty

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 1

Ciecierzycę osączyć z zalewy, przepłukać i rozłożyć na kilka minut do przeschnięcia na ręczniku. Cebulę, czosnek i chili wrzucić do malaksera, zmielić drobno, następnie dodać ciecierzycę, pietruszkę, mąkę i przyprawy.

2

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 2

Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę formować naoliwionymi dłońmi w duże kotlety (z tych proporcji powinny wyjść 2-3 szt.). Obtoczyć w sezamie, następnie smażyć na oleju, aż będą złote.

3

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 4

Ketchup wymieszać z majonezem i octem na sos. Bułki przekroić, podpiec w piekarniku, aż będą chrupiące. Na dolną część nałożyć trochę sosu, potem sałatę, na to falafel, a następnie konfiturę. Przykryć górną częścią bułki.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Czy wiesz, że...

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu