Składniki

  • 1 puszka Cieciorki “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bułki pełnoziarniste
  • 1 mała biała cebula
  • ½ papryczki chili
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu ostrego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Garść pietruszki
  • Kilka liści sałaty
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Składniki

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 1

Ciecierzycę osączyć z zalewy, przepłukać i rozłożyć na kilka minut do przeschnięcia na ręczniku. Cebulę, czosnek i chili wrzucić do malaksera, zmielić drobno, następnie dodać ciecierzycę, pietruszkę, mąkę i przyprawy.

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 2

Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę formować naoliwionymi dłońmi w duże kotlety (z tych proporcji powinny wyjść 2-3 szt.). Obtoczyć w sezamie, następnie smażyć na oleju, aż będą złote.

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 4

Ketchup wymieszać z majonezem i octem na sos. Bułki przekroić, podpiec w piekarniku, aż będą chrupiące. Na dolną część nałożyć trochę sosu, potem sałatę, na to falafel, a następnie konfiturę. Przykryć górną częścią bułki.

•ᴗ• Domowy burger z pełnoziarnistą bułką posypaną sezamem, serwowany na drewnianej desce z gałązką pietruszki.
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20ciecierzycy%20Bonduelle%20–%20wygodny%20i%20zdrowy%20dodatek%20do%20szybkich%20dań.

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Karp w galarecie z kukurydzą i papryką

Karp w galarecie z kukurydzą i papryką

Grzanki z hummusem i caprese

Grzanki z hummusem i caprese

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami

Krokiety ze szpinakiem, dynią i orzechami

Zobacz więcej takich przepisów