
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Szalotkę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy.
Paprykę kroimy w większą kostkę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy paprykę, szalotkę i czosnek, podsmażamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do zrumienienia.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodajemy indyjską fasolę curry. Dusimy ok 10 min.
Wykładamy na talerz porcję curry i ryżu. Posypujemy startym imbirem i natką pietruszki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej