
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Czosnek i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy kilka minut.
Kroimy bagietkę.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy do kiełbasy i boczku. Po 2-3 minutach dodajemy fasolkę. Dusimy ok 10 minut. Przyprawiamy chili, solą i pieprzem. Fasolkę podajemy z bagietką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej