
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulę obrać i drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę, a śliwki w paseczki.
Rozgrzać na patelni dwie łyżki oliwy. Wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć do garnka.
Dodać fasolkę po bretońsku i pokrojone śliwki. Wymieszać i podgrzewać 3-4 minuty.
Podawać na ciepło z pieczywem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej