Pieczony kalafior buffalo z dipem fasolowym

Pieczony kalafior z dipem fasolowym

Składniki

Składniki na dip:

Składniki na kalafior:

  • ½ główki kalafiora, podzielonej na różyczki – około 400 g
  • 180 ml maślanki
  • 90 g mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Czy wiesz, czym jest kalafior buffalo? To pyszna, wegańska alternatywa dla klasycznych skrzydełek z kurczaka w sosie buffalo. Ten chrupiący kalafior z piekarnika ma wiele zalet: poza smakiem jest również bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Przekonaj się, jak prosta może być kuchnia roślinna  i jak wiele ma do zaoferowania!

Przygotowanie

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 190°C (z termoobiegiem). Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, słodką paprykę wędzoną, słodką paprykę, sól i pieprz. Dodaj maślankę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki na gładką masę.

Tworzenie masy na panierkę do pieczonego kalafiora

Krok 2: Podziel kalafiora na różyczki. Każdą różyczkę zanurz w przygotowanej masie, a następnie ułóż na blasze do pieczenia.

Obtaczanie różyczek kalafiora w panierce

Krok 3: Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz kalafiora przez 20 minut. Po tym czasie przewróć różyczki na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut, aż kalafior będzie złocisty i chrupiący.

Układanie różyczek kalafiora w panierce na blaszce do pieczenia

Krok 4: W międzyczasie przygotuj dip fasolowy. Opłucz fasolę cannellini i przełóż do blendera. Dodaj sok z limonki, oliwę, czosnek, sól, pieprz i opcjonalnie sumak. Zmiksuj składniki na gładki sos, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki wody.

Przygotowanie dipu fasolowego z białej fasoli cannellini

Krok 5: Podawaj gorący, chrupiący kalafior buffalo z przygotowanym dipem fasolowym.

Gotowy kalafior buffalo z dipem fasolowym

•ᴗ• Pieczony kalafior buffalo - gotowe danie
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20białej%20fasoli%20cannellini%20firmy%20Bonduelle.

Biała Fasola Cannellini Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Pieczony kalafior buffalo – zdrowa alternatywa dla klasycznych przekąsek

Dlaczego warto jeść pieczonego kalafiora? Jest on bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność, oraz witaminy K, kluczowej dla zdrowia kości. Ponadto kalafior dostarcza błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Jak upiec kalafiora w piekarniku? Kluczem jest odpowiednia panierka i temperatura pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz po obu stronach przez 20 minut.

Sos do pieczonego kalafiora w naszym przepisie to kremowy dip fasolowy, który doskonale uzupełnia smak chrupiących różyczek. Fasola cannellini  dodaje białka i sprawia, że danie jest bardziej sycące.

Wypróbuj nasz przepis na kalafior buffalo z dipem fasolowym i przekonaj się, jak smaczne i odżywcze mogą być roślinne przekąski! To idealna propozycja na imprezę ze znajomymi lub wieczór filmowy z rodziną.

Sprawdź więcej pomysłów na smaczne i proste przekąski >>> 

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pieczony kalafior buffalo - gotowe danie

Pieczony kalafior buffalo z dipem fasolowym

Domowa nutella - gotowe danie

Domowa nutella bez cukru

Meksykański burrito bowl z fasolą

Meksykański burrito bowl z fasolą

Zobacz więcej takich przepisów