Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 190°C (z termoobiegiem). Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, słodką paprykę wędzoną, słodką paprykę, sól i pieprz. Dodaj maślankę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki na gładką masę.
Krok 2: Podziel kalafiora na różyczki. Każdą różyczkę zanurz w przygotowanej masie, a następnie ułóż na blasze do pieczenia.
Krok 3: Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz kalafiora przez 20 minut. Po tym czasie przewróć różyczki na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut, aż kalafior będzie złocisty i chrupiący.
Krok 4: W międzyczasie przygotuj dip fasolowy. Opłucz fasolę cannellini i przełóż do blendera. Dodaj sok z limonki, oliwę, czosnek, sól, pieprz i opcjonalnie sumak. Zmiksuj składniki na gładki sos, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki wody.
Napisz komentarz