Paella – potrawa z historią
To potrawa z tradycjami. Hiszpańską paellę z podstawowymi składnikami jadano już XV wieku. Zmęczeni pasterze potrzebowali po południu, po pracy, szybkiego, sytego posiłku. Przyrządzali więc sobie w jednym naczyniu prostą paellę z ryżem, mięsem (kurczaka, królika lub zająca), sezonowymi warzywami i oliwą z oliwek. Do tego dodawano również szafran, który nadawał daniu piękną żółtą barwę i niezwykły smak i aromat. Do dziś hiszpańska paella z kurczakiem i warzywami pojawia się nie tylko w kraju swoich narodzin. Dzięki ogólnej dostępności składników możemy ją przyrządzać w wielu miejscach na świecie. Warto zatem wypróbować to danie, bo hiszpańska paella jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna.
O smaku decydują składniki
Klasyczną, prostą paellę gotowano tradycyjnie w jednym naczyniu. Tak robi się i dziś, mimo że hiszpańska paella z dodatkami ma wiele odmian. Za opał nie służą już jednak zazwyczaj gałęzie drzew pomarańczy. Kiedyś nadawały tej potrawie niezwykłego aromatu. Wzbogaceniu uległ skład tego dania. Często spotykana jest paella z owocami morza. Do klasycznej wersji marynarskiej dodaje się wywar rybny, natomiast w wersji bardziej wysublimowanej można część tego wywaru zastąpić winem. Wino dodaje się nie tylko do paelli z owocami morza. W odpowiedzi na oczekiwania wegetarian pojawiła się na przykład hiszpańska paella z warzywami. Dziś większość warzyw dostępna jest przez cały rok, więc możemy pozwolić działać kulinarnej wyobraźni. W bogatej wersji takiej bezmięsnej paelli nie może zabraknąć pomidorów, papryki, cukinii, zielonego groszku, fasolki szparagowej czy nawet karczochów. Całość oczywiście obowiązkowo okraszona szafranem. W hiszpańskich restauracjach i domach serwuje się też na przykład mięsną odmianę paelli z kurczakiem i kiełbasą. Hiszpańską kiełbasą.
Paella z kurczakiem i kiełbasą chorizo
Jeśli mówimy o daniach z kurczakiem i chorizo, to mamy najczęściej na myśli charakterystyczną czerwoną kiełbasę, która swój kolor zawdzięcza papryce. Wieprzowa chorizo dodawana jest do wielu hiszpańskich dań. Produkuje się wiele odmian tej charakterystycznej hiszpańskiej kiełbasy. W zależności od miejsca powstania może mieć ona różny smak. Występuje też w wersji pikantnej lub łagodnej, a zależy to od tego, czy użyto jako składnika słodkiej czy ostrej wędzonej papryki. Paella z kurczakiem i kiełbasą chorizo to danie nie tylko serwowane w hiszpańskich restauracjach. Przygotowuje się je często również w domach. Ile gospodyń, tyle przepisów na paellę. Bogaty smak i aromat paella z kurczakiem i kiełbasą chorizo zawdzięcza wielu składnikom. Do dania w tej wersji dodaje się także, oprócz ryżu i bulionu, kolorowe papryki, pomidory, cebulę, czosnek. Paellę, nie tylko z kurczakiem i kiełbasą, można przyrządzać przez cały rok, bez względu na pogodę za oknem. Można także eksperymentować z innymi daniami kuchni hiszpańskiej. Są warte naszej uwagi, bo oparte na zdrowych składnikach: rybach, owocach morza, warzywach, oliwie z oliwek, mięsie drobiowym lub króliczym. Do tego aromatyczne przyprawy.
Hiszpania na talerzu
Dania hiszpańskie można przyrządzać od samego rana. Pierwszym posiłkiem mogą być na przykład różne odmiany tortilli. Ta specyficzna odmiana omletu to ulubione danie nie tylko w Hiszpanii. Najsmaczniejsze powstają z powoli gotowanej cebuli i ziemniaków z dodatkiem oliwy z oliwek. Warto spróbować tortilli hiszpańskiej z kaszą i cukinią albo tortilli z ziemniakami, pieczarkami i groszkiem. W roli letniego chłodnego posiłku na obiad lub kolację sprawdzi się gazpacho z kukurydzą i grzankami. Ta schłodzona zupa z pomidorami w roli głównej zdobyła popularność na całym świecie. To nie tylko świetny pomysł na letni posiłek, ale także danie niskokaloryczne i zdrowe. Pomidorom w tej niezwykłej zupie towarzyszą ogórki, czosnek, papryka, cebula, czasem okraszone plastrami szynki lub jajka. Kiełbasy chorizo nie musimy używać wyłącznie do paelli. Można jej dodawać do wielu nieoczywistych dań. W jesienno-zimowe dni na obiad można podać rozgrzewające leczo z kiełbasą chorizo i czerwoną fasolą. Na kolację sprawdzą się roladki z ciasta francuskiego z chorizo i fasolą lub brokuły z chorizo i pomidorami. Kiełbasa chorizo dodawana jest też, w zależności od regionu kraju, do wielu odmian hiszpańskich gulaszy.
Napisz komentarz