Your browser does not support JavaScript! Paella z kurczakiem i chorizo - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Paella z kurczakiem - Krok 1

Kurczaka kroimy w kostk臋 i przesma偶amy na oliwie z plasterkami chorizo.

2

Paella z kurczakiem - Krok 2

Kurczaka przek艂adamy na talerz. Razem z chorizo przesma偶amy posiekane cebul臋 i czosnek.

3

Paella z kurczakiem - Krok 3

Dodajemy ry偶. Lekko mieszamy.

4

Paella z kurczakiem - Krok 4

Dodajemy bulion, kurkum臋 oraz ga艂k臋. Doprawiamy sol膮 i pieprzem. Dusimy pod przykryciem oko艂o 15 minut na wolnym ogniu.

5

Paella z kurczakiem - Krok 5

Gdy ry偶 ju偶 niemal w ca艂o艣ci wch艂onie bulion, dodajemy groszek, kukurydz臋, oliwki i kurczaka. Dusimy jeszcze 5 minut i zdejmujemy z ognia. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekan膮 chili i dymk膮.

:)

Paella z kurczakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Czy wiesz, 偶e...

W Bonduelle wiemy, jak wa偶ne jest dbanie o zdrowie i planet臋, dlatego nasz Groszek Tradycyjny jest Bez pozosta艂o艣ci pestycyd贸w. Oferujemy naszym konsumentom podw贸jn膮 gwarancj臋 Bonduelle: dbanie o najwy偶sz膮 jako艣膰 naszych warzyw i zobowi膮zanie do promowania zr贸wnowa偶onego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzysta膰 natur臋, nie szkodz膮c jej. (wi臋cej)

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu

Paella 鈥 potrawa z histori膮

To potrawa z tradycjami. Hiszpa艅sk膮 paell臋 z podstawowymi sk艂adnikami jadano ju偶 XV wieku. Zm臋czeni pasterze potrzebowali po po艂udniu, po pracy, szybkiego, sytego posi艂ku. Przyrz膮dzali wi臋c sobie w jednym naczyniu prost膮 paell臋 z ry偶em, mi臋sem (kurczaka, kr贸lika lub zaj膮ca), sezonowymi warzywami i oliw膮 z oliwek. Do tego dodawano r贸wnie偶 szafran, kt贸ry nadawa艂 daniu pi臋kn膮 偶贸艂t膮 barw臋 i niezwyk艂y smak i aromat. Do dzi艣 hiszpa艅ska paella z kurczakiem i warzywami pojawia si臋 nie tylko w kraju swoich narodzin. Dzi臋ki og贸lnej dost臋pno艣ci sk艂adnik贸w mo偶emy j膮 przyrz膮dza膰 w wielu miejscach na 艣wiecie. Warto zatem wypr贸bowa膰 to danie, bo hiszpa艅ska paella jest nie tylko zdrowa, ale r贸wnie偶 smaczna.

O smaku decyduj膮 sk艂adniki

Klasyczn膮, prost膮 paell臋 gotowano tradycyjnie w jednym naczyniu. Tak robi si臋 i dzi艣, mimo 偶e hiszpa艅ska paella z dodatkami ma wiele odmian. Za opa艂 nie s艂u偶膮 ju偶 jednak zazwyczaj ga艂臋zie drzew pomara艅czy. Kiedy艣 nadawa艂y tej potrawie niezwyk艂ego aromatu. Wzbogaceniu uleg艂 sk艂ad tego dania. Cz臋sto spotykana jest paella z owocami morza. Do klasycznej wersji marynarskiej dodaje si臋 wywar rybny, natomiast w wersji bardziej wysublimowanej mo偶na cz臋艣膰 tego wywaru zast膮pi膰 winem. Wino dodaje si臋 nie tylko do paelli z owocami morza. W odpowiedzi na oczekiwania wegetarian pojawi艂a si臋 na przyk艂ad hiszpa艅ska paella z warzywami. Dzi艣 wi臋kszo艣膰 warzyw dost臋pna jest przez ca艂y rok, wi臋c mo偶emy pozwoli膰 dzia艂a膰 kulinarnej wyobra藕ni. W bogatej wersji takiej bezmi臋snej paelli nie mo偶e zabrakn膮膰 pomidor贸w, papryki, cukinii, zielonego groszku, fasolki szparagowej czy nawet karczoch贸w. Ca艂o艣膰 oczywi艣cie obowi膮zkowo okraszona szafranem. W hiszpa艅skich restauracjach i domach serwuje si臋 te偶 na przyk艂ad mi臋sn膮 odmian臋 paelli z kurczakiem i kie艂bas膮. Hiszpa艅sk膮 kie艂bas膮.

Paella z kurczakiem i kie艂bas膮 chorizo

Je艣li m贸wimy o daniach z kurczakiem i chorizo, to mamy najcz臋艣ciej na my艣li charakterystyczn膮 czerwon膮 kie艂bas臋, kt贸ra sw贸j kolor zawdzi臋cza papryce. Wieprzowa chorizo dodawana jest do wielu hiszpa艅skich da艅. Produkuje si臋 wiele odmian tej charakterystycznej hiszpa艅skiej kie艂basy. W zale偶no艣ci od miejsca powstania mo偶e mie膰 ona r贸偶ny smak. Wyst臋puje te偶 w wersji pikantnej lub 艂agodnej, a zale偶y to od tego, czy u偶yto jako sk艂adnika s艂odkiej czy ostrej w臋dzonej papryki. Paella z kurczakiem i kie艂bas膮 chorizo to danie nie tylko serwowane w hiszpa艅skich restauracjach. Przygotowuje si臋 je cz臋sto r贸wnie偶 w domach. Ile gospody艅, tyle przepis贸w na paell臋. Bogaty smak i aromat paella z kurczakiem i kie艂bas膮 chorizo zawdzi臋cza wielu sk艂adnikom. Do dania w tej wersji dodaje si臋 tak偶e, opr贸cz ry偶u i bulionu, kolorowe papryki, pomidory, cebul臋, czosnek. Paell臋, nie tylko z kurczakiem i kie艂bas膮, mo偶na przyrz膮dza膰 przez ca艂y rok, bez wzgl臋du na pogod臋 za oknem. Mo偶na tak偶e eksperymentowa膰 z innymi daniami kuchni hiszpa艅skiej. S膮 warte naszej uwagi, bo oparte na zdrowych sk艂adnikach: rybach, owocach morza, warzywach, oliwie z oliwek, mi臋sie drobiowym lub kr贸liczym. Do tego aromatyczne przyprawy.聽

Hiszpania na talerzu

Dania hiszpa艅skie mo偶na przyrz膮dza膰 od samego rana. Pierwszym posi艂kiem mog膮 by膰 na przyk艂ad r贸偶ne odmiany tortilli. Ta specyficzna odmiana omletu to ulubione danie nie tylko w Hiszpanii. Najsmaczniejsze powstaj膮 z powoli gotowanej cebuli i ziemniak贸w z dodatkiem oliwy z oliwek. Warto spr贸bowa膰 tortilli hiszpa艅skiej z kasz膮 i cukini膮 albo tortilli z ziemniakami, pieczarkami i groszkiem. W roli letniego ch艂odnego posi艂ku na obiad lub kolacj臋 sprawdzi si臋 gazpacho z kukurydz膮 i grzankami. Ta sch艂odzona zupa z pomidorami w roli g艂贸wnej zdoby艂a popularno艣膰 na ca艂ym 艣wiecie. To nie tylko 艣wietny pomys艂 na letni posi艂ek, ale tak偶e danie niskokaloryczne i zdrowe. Pomidorom w tej niezwyk艂ej zupie towarzysz膮 og贸rki, czosnek, papryka, cebula, czasem okraszone plastrami szynki lub jajka. Kie艂basy chorizo nie musimy u偶ywa膰 wy艂膮cznie do paelli. Mo偶na jej dodawa膰 do wielu nieoczywistych da艅. W jesienno-zimowe dni na obiad mo偶na poda膰 rozgrzewaj膮ce leczo z kie艂bas膮 chorizo i czerwon膮 fasol膮. Na kolacj臋 sprawdz膮 si臋 roladki z ciasta francuskiego z chorizo i fasol膮 lub broku艂y z chorizo i pomidorami. Kie艂basa chorizo dodawana jest te偶, w zale偶no艣ci od regionu kraju, do wielu odmian hiszpa艅skich gulaszy.