
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Na rozgrzanym grillu układamy plastry boczku i grillujemy na chrupko.
Plastry cebuli opiekamy na ruszcie z obu stron.
Fasolkę po bretońsku podgrzewamy w metalowym naczyniu, stawiając je bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie.
Kroimy grillowany boczek na 1-2-cm kawałki.
Do podgrzanej fasolki dodajemy kawałki boczku i krążki cebuli. Podajemy z pieczywem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej