
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Ryż gotujemy na sypko. Jeśli chcesz przygotować danie na wyjeździe np. pod namiotem, wystarczy że spakujesz ugotowany ryż w plastikowe pudełko.
Cukinie kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie przez ok. 5 minut. Dodajemy fasolkę po bretońsku i podgrzewamy ok 10 minut.
Pod koniec gotowania wrzucamy pomidory pokrojone w ćwiartki. Dodajemy łyżeczkę majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż mieszamy z fasolką, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej