Your browser does not support JavaScript! Fasolka szparagowa z kurkami i jajkiem w koszulce - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Fasolka:

Jajko:

  • 400 ml wody

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • ½ łyżeczki soli

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)


Przygotowanie

1

Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy poszatkowany drobno czosnek, piórka cebuli i posiekany rozmaryn. Po 2 minutach dorzucamy oczyszczone kurki, zwiększamy płomień i smażymy 3 minuty.

2

Następnie wrzucamy fasolkę szparagową, całość smażymy przez 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

W czasie gdy podsmażamy fasolkę, w rondelku podgrzewamy wodę z octem i solą.

4

Mieszamy łyżką w wodzie, robiąc wirek, i wbijamy jajko. Gotujemy 3,5 minuty, następnie odsączamy z wody. Ciepłą fasolkę serwujemy na talerzu z jajkiem w koszulce na środku.

:)

Fasolka szparagowa z kurkami i jajkiem w koszulce

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu