Your browser does not support JavaScript! Quesadilla z leczo i czarną fasolką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Przygotowanie

Dużą patelnię smarujemy oliwą z oliwek. Stawiamy na kuchence, rozgrzewamy.

Na gorącej patelni kładziemy 1 placek tortilli, na nim porcję leczo, garść czarnej fasolki, posypujemy tartym serem oraz pokrojoną drobno natką pietruszki.

Przykrywamy drugim plackiem tortilli, dociskamy lekko.

Po 2 minutach przewracamy quesadillę na drugą stronę, podgrzewamy kolejne 2-3 minuty, aż całość będzie chrupiąca, a ser wewnątrz – ciągnący.

Zdejmujemy z patelni, kroimy całość na 4 równe kawałki. Podajemy z salsą pomidorową lub ziołowym sosem jogurtowym.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Groszek

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu