
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Dużą patelnię smarujemy oliwą z oliwek. Stawiamy na kuchence, rozgrzewamy.
Na gorącej patelni kładziemy 1 placek tortilli, na nim porcję leczo, garść czarnej fasolki, posypujemy tartym serem oraz pokrojoną drobno natką pietruszki.
Przykrywamy drugim plackiem tortilli, dociskamy lekko.
Po 2 minutach przewracamy quesadillę na drugą stronę, podgrzewamy kolejne 2-3 minuty, aż całość będzie chrupiąca, a ser wewnątrz – ciągnący.
Zdejmujemy z patelni, kroimy całość na 4 równe kawałki. Podajemy z salsą pomidorową lub ziołowym sosem jogurtowym.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej