Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane masło, jajko, mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto kładziemy na blat, odkrawamy ⅕ i zostawiamy na potem. Resztę wałkujemy na okrągły placek i przekładamy do karbowanej formy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy i posypujemy suchą fasolą/kaszą jaglaną/suchym ryżem (jako obciążenie), wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Spód tarty podpiekamy 20 minut w 190°C, następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.
Wykładamy na podpieczony spód leczo, wierzch wyrównujemy. Z pozostałego ciasta formujemy paseczki, którymi dekorujemy tartę. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180°C. Tartę podajemy na ciepło lub na zimno.
Napisz komentarz