Your browser does not support JavaScript! Tarta z leczo - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)


Przygotowanie

1

Tarta z leczo - Krok 1

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane masło, jajko, mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

2

Tarta z leczo - Krok 2

Schłodzone ciasto kładziemy na blat, odkrawamy ⅕ i zostawiamy na potem. Resztę wałkujemy na okrągły placek i przekładamy do karbowanej formy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy i posypujemy suchą fasolą/kaszą jaglaną/suchym ryżem (jako obciążenie), wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Spód tarty podpiekamy 20 minut w 190°C, następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.

4

Tarta z leczo - Krok 4

Wykładamy na podpieczony spód leczo, wierzch wyrównujemy. Z pozostałego ciasta formujemy paseczki, którymi dekorujemy tartę. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180°C. Tartę podajemy na ciepło lub na zimno.

:)

Tarta z leczo

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu