Your browser does not support JavaScript! Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z chili Bonduelle 212 ml

  • 1 kg dyni piżmowej

  • 150 g czerwonej papryki

  • 120 g żółtego sera o ostrym smaku

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 75 ml śmietanki 30%

  • 60 ml oliwy

  • 50 g cebuli

  • 30 g masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • Kilka gałązek świeżej szałwii

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)


Przygotowanie

1

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 1

Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 15 minut.

2

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 2

Dynię przekrawamy na pół. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, oprószamy lekko solą i pieczemy w 190℃ około 20 minut. Następnie za pomocą łyżki wydrążamy część miąższu, tworząc wgłębienia na farsz.

3

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 3

Na pozostałej oliwie smażymy na złoty kolor łyżkę pestek z wydrążonej dyni oraz kilka listków szałwii do dekoracji. Gdy się zrumienią, przekładamy je na talerzyk.

4

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 4

Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wydrążony miąższ dyni, ugotowaną wcześniej kaszę, osączoną z zalewy kukurydzę z chili oraz posiekane listki szałwii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty drobno ser i śmietankę. Mieszamy.

5

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 5

Przygotowanym farszem wypełniamy podpieczone dynie. Układamy kawałki masła na farszu i zapiekamy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy usmażonymi pestkami i listkami szałwii.

:)

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu