Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z chili Bonduelle 212 ml
  • 1 kg dyni piżmowej
  • 150 g czerwonej papryki
  • 120 g żółtego sera o ostrym smaku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 75 ml śmietanki 30%
  • 60 ml oliwy
  • 50 g cebuli
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • Kilka gałązek świeżej szałwii
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Składniki

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 1

Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 15 minut.

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 2

Dynię przekrawamy na pół. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, oprószamy lekko solą i pieczemy w 190℃ około 20 minut. Następnie za pomocą łyżki wydrążamy część miąższu, tworząc wgłębienia na farsz.

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 3

Na pozostałej oliwie smażymy na złoty kolor łyżkę pestek z wydrążonej dyni oraz kilka listków szałwii do dekoracji. Gdy się zrumienią, przekładamy je na talerzyk.

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 4

Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wydrążony miąższ dyni, ugotowaną wcześniej kaszę, osączoną z zalewy kukurydzę z chili oraz posiekane listki szałwii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty drobno ser i śmietankę. Mieszamy.

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem - Krok 5

Przygotowanym farszem wypełniamy podpieczone dynie. Układamy kawałki masła na farszu i zapiekamy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy usmażonymi pestkami i listkami szałwii.

Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem

•ᴗ• Faszerowana dynia piżmowa z kaszą jaglaną, warzywami i serem

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym

Kotleciki z białej kiełbasy z marynowanymi pieczarkami w sosie koperkowym

Kotleciki z białej kiełbasy z marynowanymi pieczarkami w sosie koperkowym

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw

Grillowany ser halloumi na ratatouille z miksem warzyw

Zobacz więcej takich przepisów