Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 15 minut.
Dynię przekrawamy na pół. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, oprószamy lekko solą i pieczemy w 190℃ około 20 minut. Następnie za pomocą łyżki wydrążamy część miąższu, tworząc wgłębienia na farsz.
Na pozostałej oliwie smażymy na złoty kolor łyżkę pestek z wydrążonej dyni oraz kilka listków szałwii do dekoracji. Gdy się zrumienią, przekładamy je na talerzyk.
Na tej samej patelni przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wydrążony miąższ dyni, ugotowaną wcześniej kaszę, osączoną z zalewy kukurydzę z chili oraz posiekane listki szałwii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty drobno ser i śmietankę. Mieszamy.
Przygotowanym farszem wypełniamy podpieczone dynie. Układamy kawałki masła na farszu i zapiekamy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy usmażonymi pestkami i listkami szałwii.
Napisz komentarz