Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Ciasto brokułowe to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, serowego wnętrza i pieczonych brokułów. To świetna opcja na kolację, lekki obiad lub imprezową przekąskę. Aromat curry, ciągnący się cheddar i delikatna śmietana tworzą smakowity farsz, który zachwyci wszystkich. Całość jest zamknięta w złocistej, kruchej oprawie… aż chce się jeść.

Przygotowanie

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mrożone brokuły wymieszaj w misce z łyżką oleju słonecznikowego, roztopionym masłem, szczyptą soli i curry.

Krok 2: Przełóż brokuły do naczynia żaroodpornego i piecz przez 8–10 minut, aż lekko się zarumienią. W międzyczasie odsącz kukurydzę z puszki i odstaw.

Krok 3: W osobnej misce wymieszaj śmietanę, jajka, starty cheddar, sól i curry. Dodaj kukurydzę i dokładnie połącz składniki.

Krok 4: Rozwiń ciasto francuskie i ułóż je w formie do tarty lub innym naczyniu żaroodpornym. Dla dodatkowego smaku możesz posmarować spód odrobiną musztardy.

Krok 5: Na cieście rozłóż równomiernie pieczone brokuły, a następnie zalej całość masą jajeczno-śmietanową z kukurydzą i serem.

Krok 6: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20–25 minut, aż masa się zetnie, a wierzch się zarumieni.

Krok 7: Po upieczeniu odstaw na kilka minut przed podaniem. Ciasto brokułowe z kukurydzą świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

•ᴗ• Ciasto brokułowe - zdjęcie
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Jak zrobić ciasto brokułowe? Pyszny przepis na proste danie z brokułem

Przygotowanie ciasta brokułowego zajmie Ci około 40 minut, a większość pracy wykona za Ciebie piekarnik. Danie możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno – idealnie smakuje również na drugi dzień. Jeśli masz ochotę, możesz dodać ulubione przyprawy albo wzbogacić farsz o musztardę, szpinak lub suszone pomidory.

Porada mistrza kuchni: Aby ciasto francuskie było bardziej chrupiące, podpiecz je przez 5 minut przed dodaniem nadzienia. Możesz też posypać wierzch dodatkową porcją sera na ostatnie 5 minut pieczenia.

Wartości odżywcze: Ciasto brokułowe to danie pełne smaku i wartości odżywczych. Brokuły są bogate w błonnik, witaminę C i K, a także antyoksydanty. Jajka i ser dostarczają białka i wapnia, a ciasto francuskie dodaje energii. To pożywna propozycja, którą pokochają domownicy i goście!

Sprawdź również przepis na zupę krem z brokuła! >>>

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

Chrupiące krokiety serwowane z dipem czosnkowym i posiekana zieloną cebulką.

Krokiety ziemniaczane z fasolą

Kopytka w sosie z groszkiem

Kopytka w sosie z groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów