Your browser does not support JavaScript!

Pieczony pstrąg z pomidorkami na purée kalafiorowym

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu kalafiorowej Bonduelle
  • 700 g pstrąga tęczowego
  • 300 g pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 100 g serka mascarpone
  • 25 g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pęczek dymki
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pieczony pstrąg z pomidorkami na purée kalafiorowym - Krok 1

Mrożone warzywa dusimy powoli na maśle do miękkości około 5 minut.

2.

Pieczony pstrąg z pomidorkami na purée kalafiorowym - Krok 2

Do miękkich warzyw dodajemy mascarpone i mieszamy, aż serek się roztopi. Miksujemy na purée i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3.

Pieczony pstrąg z pomidorkami na purée kalafiorowym - Krok 3

Dymkę lekko kroimy, jak pokazano na zdjęciu. Jedną cebulkę odkładamy do dekoracji, pozostałe upieczemy z rybą. Ząbki czosnku kroimy na większe kawałki.

4.

Pieczony pstrąg z pomidorkami na purée kalafiorowym - Krok 4

Oczyszczone i osuszone filety pstrąga układamy płasko w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Rozrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku, układamy dymkę i pomidorki. Całość oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą. Pieczemy około 20 minut w 180ºC. Pięć minut przed końcem włączamy grill, by potrawa się zrumieniła. Podajemy z purée udekorowane natką i pozostałą dymką.

Smacznego!

Pieczony pstrąg z pomidorkami na purée kalafiorowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.