
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Torebki z kaszą gotujemy 7-8 minut w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy i wysypujemy z torebek zawartość.
Papryki kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne.
Do kaszy z warzywami Bonduelle dodajemy starty parmezan i oliwę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Oczyszczone papryki wypełniamy kaszą.
Papryki owijamy plastrami boczku i zapiekamy około 30 minut w 200℃.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej