Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem

Składniki

Farsz:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko
  • Łyżeczka soli

Wierzch:

  • Białko jajka lub jajko z łyżką mleka

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem - Składniki

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem - Krok 1

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane masło, jajko, sól i wodę. Wyrabiamy krótko jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem - Krok 2

Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem - Krok 3

Mrożony groszek zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy w misie na minutę. Następnie odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem - Krok 4

Puree ziemniaczane mieszamy z groszkiem, przyprawami szczypiorkiem.

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem - Krok 5

Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki prostokąt. Wykrawamy kółka o średnicy 10 lub 12 cm.

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem - Krok 6

Na środku każdego kółka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi ciasta i lepimy pierogi. Uformowane pierogi układamy na blasze i smarujemy z wierzchu jajkiem.

Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem

Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.

Pieczone pierogi z ziemniakami - Krok 8

•ᴗ• Pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wegetariański pasztet z fasoli na Wielkanoc

Wegetariański pasztet z fasoli z puszki

Krem z buraków i wiśni z fetą

Krem z buraków i wiśni z fetą

Babka ziemniaczana z sałatką z buraczków z chrzanem na ciepło

Babka ziemniaczana z sałatką z buraczków z chrzanem na ciepło

Zobacz więcej takich przepisów