Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane masło, jajko, sól i wodę. Wyrabiamy krótko jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Mrożony groszek zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy w misie na minutę. Następnie odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
Puree ziemniaczane mieszamy z groszkiem, przyprawami szczypiorkiem.
Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki prostokąt. Wykrawamy kółka o średnicy 10 lub 12 cm.
Na środku każdego kółka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi ciasta i lepimy pierogi. Uformowane pierogi układamy na blasze i smarujemy z wierzchu jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.
Napisz komentarz