Sałatka z młodymi ziemniaczkami, szparagami i cieciorką

Świeża i zdrowa sałatka z ziemniakami, rzodkiewką i zielonym groszkiem, podana z sosem ziołowym. Idealna na lekki lunch!

Składniki

Sałatka
  • 1 puszka Cieciorki “Ugotowane Na parze” Bonduelle
  • 300 g młodych ziemniaczków
  • 300 g bobu
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 10-12 szparagów
  • 4-5 rzodkiewek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 garści liści sałaty (dębowej, rzymskiej lub liści szpinaku)
Sos
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Świeże składniki do wiosennych przepisów: młode ziemniaki, szczypiorek, groszek, rzodkiewki, szparagi, sałata oraz zioła.

Wszystkie warzywa myjemy.

Młode ziemniaczki skrobiemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kroimy na połówki lub w ćwiartki (zależnie od wielkości).

Zieloną fasolkę pozbawiamy końcówek i gotujemy. Tak samo bób i szparagi (tym ostatnim odłamujemy zdrewniałe końcówki). Po ugotowaniu fasolkę, bób i szparagi przelewamy zimną wodą dla zachowania koloru. Bób obieramy, a fasolkę i szparagi kroimy na połówki lub na trzy części.

Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki – można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Liście sałaty rwiemy na kawałki.

Składniki sosu mieszamy.

W misce układamy liście sałaty, a następnie bób, fasolkę, szparagi, ziemniaczki, rzodkiewkę i ciecierzycę. Posypujemy szczypiorkiem. Polewamy sosem koperkowym.

•ᴗ• Zdrowa i kolorowa sałatka z rzeżuchą, rzodkiewkami, ciecierzycą i zielonymi warzywami w szarej misce. Idealna propozycja na lekki i odżywczy posiłek.
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20ciecierzycy%20Bonduelle%20–%20wygodny%20i%20zdrowy%20dodatek%20do%20szybkich%20dań.

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z kukurydzą, boczkiem i awokado

Sałatka z kukurydzą, boczkiem i awokado

Sałatka z kuskusem, pomidorami, oliwkami i serem feta na białym talerzu, podana z dodatkiem świeżych liści szpinaku – Twoja inspiracja na zdrowy i szybki obiad.

Sałatka z kuskusem, cieciorką i fetą

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z chili - Krok 5

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z chili

Zobacz więcej takich przepisów