Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki.
Mieszamy jajko, mąkę, mleko, 1 łyżkę soku z cytryny oraz sól i pieprz. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Gotujemy groszek według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Miksujemy, dodając pozostałą łyżkę soku z cytryny oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni. Smażymy frytki, aż będą złociste i miękkie w środku. Układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Rybę obtaczamy w cieście naleśnikowym. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Podajemy rybę razem z frytkami i purée z groszku zielonego.
Napisz komentarz