Your browser does not support JavaScript! Flan z zielonego groszku z grzybami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 300 g mrożonego Groszku zielonego „Już Przygotowane Na Parze” Bonduelle

  • 300 g mieszanych grzybów – boczniaki, podgrzybki, drobne pieczarki, shiitake, shimeji itp.

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%

  • 100 g cebuli

  • 80 g masła

  • 80 ml mleka

  • 30 ml soku z cytryny

  • 20 ml oliwy z oliwek

  • 15 g tartego parmezanu

  • 3 duże jajka

  • 1-2 ząbki czosnku

  • Gałązka rozmarynu

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 1

Mrożony groszek wsypujemy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy do dzbanka blendera. Dodajemy mleko, 40 g masła i miksujemy na gładki mus.

2

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 2

Mus groszkowy przecieramy przez gęste sito.

3

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 3

Następnie dodajemy jajka i śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

4

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 4

Przelewamy do nasmarowanych masłem kokilek i ustawiamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165°C. Na dno blachy wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości kokilek. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż mus się zetnie. Schładzamy.

5

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 5

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodajemy grzyby, zmiażdżony czosnek i rozmaryn. Smażymy na złoty kolor, nie mieszając zbyt często, by grzyby nie puściły wody. Na koniec dodajemy starty drobno parmezan, resztę masła i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzyby podajemy z groszkowym flanem.

:)

Flan z zielonego groszku z grzybami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu