
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę dzielimy na pół i kropimy nią rybę. Układamy go na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temp. 180℃ przez około 15 minut.
Pomidorki kroimy na pół, ogórki obieramy, kroimy w kostkę, cebulę i natkę drobno siekamy.
W misce umieszczamy pomidorki, ogórki, cebulę, natkę. Kropimy sokiem z cytryny, polewamy oliwą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Sałatkę nakładamy na dwa talerze. Na sałatce układamy upieczone kawałki ryby i podajemy.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej