
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą.
Obrane ogórki kroimy w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulkę siekamy w kostkę. Suszone pomidory drobno kroimy. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Owoc obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy dressing. Do 4 łyżek oliwy dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
W misce umieszczamy makaron, awokado, osączoną soczewicę, pomidory świeże i suszone, ogórki, cebulkę. Sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej