
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Jajka rozkłócamy i lekko ubijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na lekko rozgrzaną patelnię bez drewnianych i plastikowych rączek wylewamy oliwę, a następnie rozkłócone jajka. Delikatnie mieszamy na środku i czekamy, aż jajka zaczną się ścinać.
Gdy jajka są już w połowie ścięte, wykładamy kaszę z warzywami prosto z opakowania. Smażymy na małym ogniu jeszcze chwilę.
Niemal całkiem ściętą frittatę posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem i startym parmezanem. Wkładamy pod rozgrzany grill na 2-3 minuty. Po wyjęciu z pieca posypujemy bazylią.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej