
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Obrać cebulę, czosnek i pieczarki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Pokroić warzywa w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
W miseczce roztrzepać jajka z solą i pieprzem. Dodać starty żółty ser i wymieszać.
Na patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać pieczarki i czosnek. Smażyć 2 minuty, następnie dodać paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Do usmażonych warzyw dodać makaron i lekko rozmrożone brokuły. Zalać masą jajeczną i smażyć jeszcze na małym ogniu 3 minuty. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekać frittatę przez około 10 minut, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej