
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Warzywio gotujemy w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na oliwie przesmażamy pomidorki przekrojone na pół. Gdy zmiękną, przekładamy na talerz, a na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę.
Jajka rozkłócamy z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do jajek dodajemy starty parmezan i Warzywio. Mieszamy i wylewamy całość na średnio rozgrzaną patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż frittata będzie w połowie ścięta.
Na frittacie układamy przesmażone pomidorki i ricottę. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kilka minut, do ścięcia się jajek. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej