Do gotującego się bulionu dodajemy przyprawy, obraną marchewkę, por i koperek. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie marchewka powinna być miękka. Dodajemy umyte mięso łososia i gotujemy na najmniejszym ogniu około 5 minut.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Bulion przecedzamy przez gęste sitko. Do gorącego płynu dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Groszek gotujemy około 3 minut w osolonym wrzątku. Następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
W formie do babki (ok. 2 l pojemności) układamy warstwowo lub dowolnie groszek, rozdrobnionego łososia oraz pokrojoną marchewkę i cząstki jajka. Zalewamy płynną galaretką i odstawiamy do stężenia do lodówki. Galaretkę wyjmujemy z formy, wkładając na 5 sekund do gorącej wody, a następnie wykładamy na półmisek.
Napisz komentarz